lekkende kraan

Lekkende kraan

Lekkende kraan repareren

Een lekkende kraan is vervelend en zorgt voor extra kosten door waterverspilling.
Er zijn in principe 2 soorten kranen; met een kraanleertje of met een thermostaat (keramische schijven). Indien het kraanleertje stuk is kan deze het water uit de waterleiding niet meer tegenhouden. Hierdoor gaat de kraan dan lekken. Dit is op zich eenvoudig zelf op te lossen met de volgende stappen.



Heb je een kraan met keramische schijven? Dan is het vervangen van de hele kraan je enige oplossing. Kijk bij ons assortiment kranen en maak een voordelige en goede keuze uit een van de kranen van ons assortiment.

Ken uw type kraan

Kranen zijn er in allerlei soorten. Ze hebben allemaal hun eigen montage en hun eigen mogelijke oorzaken van lekkages. Door meer te weten te komen over de vier meest voorkomende soorten kranen, weet u hoe u ze uit elkaar kunt halen en eventuele reparaties kunt uitvoeren.   

Patroonkraan

Je vindt deze meestal in wastafels in de badkamer. Je herkent ze aan de handgrepen aan weerszijden van de uitloop die op en neer bewegen om het water aan en uit te zetten. In de gootsteen bevindt zich een patroon die op en neer beweegt om de waterstroom te regelen. 

Schijf kraan

Deze nieuwere en duurdere opties werken met een enkele hendel die op een cilindrisch kraanlichaam rust. 

Bal kraan

Deze kranen, die je meestal als keukenkraan aantreft, gebruiken een kogelgewricht om te schakelen tussen warm en koud. Er zit een enkele handgreep op een ronde dop die bovenop de uitloop is gemonteerd. Je duwt omhoog en omlaag om de druk aan te passen, naar links en rechts om de temperatuur aan te passen. 

Compressiewaskraan

Het oudste type kraan, compressie-waskranen, wordt nog steeds gebruikt. Hun twee handvatten bewegen heen en weer. Je voelt de kraanhandgreep strakker worden terwijl je hem afsluit. Deze gebruiken rubberen ringen die de waterstroom afdichten.

 

stap 1

De centrale watertoevoer afsluiten

Breng andere bewoners of gebruikers eerst op de hoogte voordat je het water helemaal afsluit. Zorg er ook voor dat er geen wasmachine of vaatwasser nog aan staat. Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht; deze zit vaak bij de ingang van de woning bij de voordeur. Draai nu alle op een hoger niveau gelegen kranen open en wacht tot er geen water meer uit de leidingen stroomt.


stap 2

Draai de kraanknop los van de kraan

Je kunt de bedieningsknop van de kraan afdraaien of bij sommige kranen moet je hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit.


stap 3

Controleer het kraanleertje dat in het kraanhuis zit

Hiervoor draai je de sierhuls los. Let op: plaats een doekje in de bek van de tang om de sierhuls niet onnodig te beschadigen. Schroef vervolgens het binnenwerk uit de kraan. Controleer daarna of het leertje in het kraanhuis nog goed is. Kijk naar scheurtjes en of de dikte voldoende is.


stap 4

Verwijder het kraanleertje van de kraan

Nu draai je het moertje of schroefje los waarmee het kraanleertje vastzit. Verwijder vervolgens het kraanleertje.

Belangrijke Tip!

Er bestaan verschillende soorten kranen die elk een kraanleertje nodig hebben in een andere dikte en diameter. Koop daarom van tevoren een assortiment aan kraanleertjes. Zo ben je er altijd zeker van dat je een kraanleertje in huis hebt met de juiste maat.


stap 5

Verwijder eventuele kalkaanslag

Verwijder eventuele kalkaanslag op de kraanonderdelen met een goed ontkalkingsmiddel (bijvoorbeeld Dasty paars, te koop bij de Wibra). Leg de onderdelen (interne onderdelen en niet de kraan zelf) in een badje van ontkalkingsmiddel en laat dit minimaal 12 uur inwerken. Vervolgens goed schoonspoelen met lauw water en droogmaken. Monteer nu een nieuw leertje in de juiste maat in de kraan.

Handige Tip!

Je kan ook natuurazijn gebruiken in plaats van een ontkalkingsmiddel. Laat nu de kraanonderdelen een paar uur goed weken in een bakje azijn.


stap 6

Vervang de pakking van de kraan

Breng een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. Een pakking wordt ook wel een rubbering of dichtings-ring genoemd. Draai nu het binnenwerk van de kraan helemaal open. Schroef het binnenwerk terug in het kraanhuis. Schroef nu de sierhuls vast. Druk of schroef de knop weer op de kraan.

Belangrijke Tip!

Het is niet altijd nodig om de pakkingring te vernieuwen, maar wanneer je de kraan toch al uit elkaar hebt gehaald, is het wel een aanrader om dit nu te doen.

Tip!

Bij sommige kranen is het zinvol om een schuimstraalmondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Zo’n mondstuk bespaart veel water en geeft hetzelfde gebruikscomfort.

stap 7

Draai de water hoofdkraan weer open

Sluit vervolgens alle geopende kranen en draai de hoofdkraan van de waterleiding weer open. Controleer of het water goed doorstroomt en of je kraan nu niet meer lekt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.