Eenvoudig besparen op Energiekosten en Water door slim gebruik van uw douche

Eenvoudig besparen op Energiekosten en Water door slim gebruik van uw douche

We weten allemaal dat energie de laatste tijd enorm kostbaar geworden is en dat vrijwel iedereen moet letten op deze kosten. Er wordt veel reklame gemaakt met waterbesparende douchekoppen en handdouches die u inderdaad een besparing kunnen opleveren. Echter deze besparing is vaak beperkt en maakt niet echt een groot verschil in uw energienota. In deze Blog willen wij u eenvoudige maar handige tips geven die wel direct een besparing opleveren.

Inmiddels zijn er douchesystemen en sets beschikbaar die aangeven wat de temperatuur van het water is en ook de tijd dat u de douche aan heeft staan. Deze douchesets zijn uitgerust met een zogenaamd LCD display. Op het display (schermpje) staat deze informatie dan aangegeven in digitale vorm. Deze douchesystemen zijn te verkrijgen als inbouw douchesets en ook als opbouw douchesets. de laatste zijn bijvoorbeeld nieuwe modellen douchepanelen die deze technologie allemaal ingebouwd hebben.

De energie voor de lcd-display wordt gegenereerd door ingenieuze en innovatieve techniek die men hydro-electriciteit noemt. Met deze vorm van techniek wordt elektriciteit opgewekt door middel van stromend water. Denk bijvoorbeeld aan een scheprad die ook energie kan opwekken. Deze Hydro-motortjes zijn zeer klein en wekken zwakstroom-energie op die ongevaarlijk is. deze vorm van energie is ook zeer milieubewust omdat er brandstoffen noodzakelijk zijn. Enkele voorbeelden van deze systemen staan hieronder afgebeeld.

 

lcd inbouwdouche  

Met deze informatie is het makkelijker om een maximale douchetijd aan te houden van bijv. 10 minuten. Ook de watertemperatuur kan eenvoudig en zichtbaar aangepast worden.


Nu beschikt niet iedereen over een dergelijk douchesysteem en ook dan is een besparing makkelijk te realiseren;

- draai de doucheknop die de waterdruk bepaald niet helemaal open maar voor bijvoorbeeld de helft. De straal is dan wat minder hard maar vaak nog meer dan voldoende. Hierdoor is er minder water nodig en zal ook de boiler minder energie hoeven te gebruiken.
- probeer iets minder warm te douchen, een paar graden minder is al een besparing

- de grootste besparing is de douchetijd; gebruik een keukentimer of andere stopwatch of wekker die u instelt op een maximale douchetijd. 

TIP: meet eerst de tijd die u normaal onder de douche staat; probeer de volgende keer 25% minder lang te douchen en stel deze tijd dan in.

Een gemiddeld waterverbruik van 7.2 liter per minuut is normaal. Verbruikt uw douche meer dan is besparing altijd mogelijk door middel van een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen gebruiken filters en verspreiden het water evenredig over de uitstroomgaten van uw regendouche. Het is niet zo dat een kleine douche minder water verbruikt dan een grote douche. De waterdruk is wel een belangrijke factor. indien de waterdruk hoog is is het verbruik vaak ook hoog. Dit kan men verlagen door de douche niet op maximale waterkracht te zetten maar bijvoorbeeld op 50%. Het verbruik is makkelijk te meten door een emmer onder uw douche te zetten en dan na een minuut te meten hoeveel water hier in zit; bijvoorbeeld met lege frisdrankflessen is een goede schatting eenvoudig te maken.

Tenslotte, het klinkt misschien raar, maar niet iedere dag hoeft u te douchen. Opfrissen aan de wastafel kan ook best een keer. Als u deze tips met uw hele gezin gaat naleven zal dat u een behoorlijke besparing opleveren waar u weer andere leuke dingen mee kunt doen zonder dat u minder comfort en douchegenot zal ervaren.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.